Waarom een Brace of Inlegzool ?

HET NUT VAN EEN BRACE

Elk jaar lopen veel sporters blessures op. Die aan de enkel komt relatief vaak voor. Ook met name zaalsporters lopen nog een keer extra risico. Verstappen, een verkeerde afzet of een verdraaiing leiden vaak tot bandletsel. Om een enkelblessure te voorkomen kan een brace van groot nut zijn.

Explosieve en onverwachte bewegingen waarbij de voet dwars op de looprichting komt te staan kunnen snel leiden tot bandletsel. Als je voet te ver naar binnen of buiten kantelt, loop je grote kans op een scheuring van enkelbanden. Deze risico’s worden nog groter als je een matige conditie hebt, geen warming-up hebt gedaan en niet over de juiste schoenen beschikt. Afhankelijk van de ernst zijn de enkelbanden (meestal de relatief zwakke buitenbanden) uitgerekt of gescheurd. Pijn en zwelling rond de enkel zijn de symptomen, daarna volgt een paarsblauwe verkleuring.

Wanneer u klachten aan de gewrichten of spieren ondervindt, kan dit beperkend zijn in uw functioneren. Om te voorkomen dat deze klachten een belemmering gaan vormen, is het goed om het betreffende gewricht (tijdelijk) te ondersteunen. Een brace en/of inlegzool stabiliseert, ondersteund en ontlast het gewricht. Hierdoor kan het gewricht optimaal functioneren met minder klachten. Ook kan een brace preventief worden gebruikt tijdens sport en anderen activiteiten om blessures te voorkomen.

OEFENINGEN

Helaas is er na de blessure dikwijls sprake van een (lichte) instabiliteit van de enkel en is de kans op een recidief (herhaling) betrekkelijk groot. De enkel kan worden versterkt met spierversterkende-, mobiliserende- en coördinatie-oefeningen. Kijk op de site www.veiligheid.nl . Op deze site kun je veel oefeningen vinden die de Stichting Consument en Veiligheid voor mobiele telefoonapplicaties heeft ontwikkeld.

TAPE OF BRACE

Andere middelen om herhaling te voorkomen zijn de tape en de brace, die voorafgaand aan het sporten wordt aangebracht ter verbetering van de stabiliteit van het enkelgewricht. Tape en/of brace helpt de genezing te versnellen en zorgt voor minder gevaar van hernieuwd letsel. Het helpt tevens ongewenste bewegingen te voorkomen en laten normale bewegingen zoveel mogelijk toe.

Tape heeft als voordeel dat je het kunt aanpassen aan jouw specifieke omstandigheden. Het vergt bovendien erg weinig ruimte, bijvoorbeeld in de schoen. Nadelen zijn allergische reacties aan de huid, vereiste deskundigheid (je kunt het zelf meestal niet) en het relatief snelle verlies aan stabiliteit.

Een brace is simpel aan te brengen, kan vaak worden gebruikt (wasbaar), kan eenvoudig strakker worden getrokken en is huidvriendelijk.Er is sprake van een mythe als zou een brace je gewricht stijver maken of je spieren slap. Een brace houdt alleen een ongebruikelijke beweging tegen. In de richtlijn ‘Acuut enkelletsel’ van de Nederlandse Huisartsenvereniging (NHG-Standaard Enkeldistorsie (Goudswaard AN, Thomas S, Van den Bosch WJHM, Van Weert HCPM, Geijer RMM. Huisarts Wet 2000;43(1)) wordt zelfs geadviseerd een enkelbrace te dragen na een primair letsel: “Adviseer na de tapebandage beoefenaren van een sport met een hoog risico op inversietrauma’s (zoals voetbal, basketbal, veldhockey) ter secundaire preventie het gebruik van een enkelbrace.”

Een brace & inlegzool voor een specifieke activiteit

Een brace is een product dat niet in alle gevallen dagelijks gebruikt wordt. Het kan zo zijn dat u een brace alleen gebruikt tijdens het sporten. In deze gevallen is het net zo belangrijk als bij dagelijks gebruik dat de brace en/of inlegzolen comfortabel zitten en geen extra beperkingen oplevert. De braces van PodoBudget zijn hier specifiek voor geselecteerd.

Advies op afstand

Een doel van PodoBudget is om de website zo in te richten dat u wordt gestuurd naar een geschikte brace/bandage en of steunzool voor uw klachten. Op onze website hebben wij per klacht een selectie gemaakt met braces en steunzolen die hiervoor in aanmerking komen. Wij snappen goed dat u, na het lezen van verschillende productbeschrijvingen, soms nog met vragen zit. Voor deze vragen kunt u Contact met ons opnemen. Voor een snel antwoord op al uw vragen bieden wij u nu ook onze whatsapp dienst aan, stuur je bericht naar 06-46 50 51 79. Onze medischteam zal je vragen z.s.m. beantwoorden ook buiten kantooruren.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om eem afspraak te maken in onze praktijk, kijk op: www.PodoCompleet.nl

Je kunt hier onder andere terecht voor:

  • Hulp bij het kiezen van de juiste brace
  • Hulp bij het kiezen van de juiste inlegzolen (doe de voetcheck)
  • Hulp bij het kiezen van de juiste sportvoeding
  • Hulp bij het bepalen van de juiste maat
  • Informatie over de verschillen tussen de verschillende braces, steunzolen en sportvoeding.
  • Al je overige vragen over producten of diensten van PodoBudget

 

 

–> Terug naar hoofdpagina