7 pijntjes die zelfs stoere mannen nooit mogen negeren

526062127

Deze veelvoorkomende pijntjes – die ook hardlopers wel kennen – lijken onschuldig, maar zijn het niet.

Negeer deze signalen niet.
Mannen in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar hebben twee keer zoveel kans om te sterven dan vrouwen. Dit ligt voornamelijk aan de neiging van mannen om symptomen te negeren. Zelfs duizeligheid en pijn op de borst.
Wij vonden zeven soorten pijn die mannen nooit mogen negeren en die je soms maar al te makkelijk verwart met een loopblessure. Het gaat om soorten pijn waarvoor je zeker (soms meteen) een afspraak met je huisarts moet maken.

1 / 7
Plotselinge pijn in de lies
Hoe het voelt: Het is alsof je onder de gordel wordt geschopt, maar de pijn is wat minder intens. Soms gaat het gepaard met zwelling.
Wat het is: Het is waarschijnlijk torsio testis (teelbaltorsie): door een draaiing van de zaadbal wordt de bloedtoevoer afgekneld. De testikels zijn op twee manieren aan het lichaam bevestigd: met de zaadstrengen die de buik ingaan en door vlezige verbindingen in de buurt van het scrotum. Deze verbindingen kunnen, als gevolg van een veelvoorkomende aangeboren afwijking, ontbreken waardoor een van de zaadstrengen bekneld kan raken. Als er dan binnen vier tot zes uur wordt ingegrepen kan de testikel meestal behouden blijven. Laat de ingreep langer op zich wachten, dan ben je hem waarschijnlijk kwijt. Een andere mogelijke oorzaak van de pijn is een infectie van de bijbal, waar het sperma wordt opgeslagen.
Hoe dit te verhelpen: Een chirurg zal de kronkel uit de zaadstreng halen en de testikel kunstmatig verankeren om herhaling te voorkomen. Als het een infectie is, zal dit gauw verholpen zijn met antibiotica.
arrow down

2 / 7
Ernstige rugpijn
Hoe het voelt: Het lijkt op de pijn die je zou verwachten als je probeerde een te zware kast omhoog te tillen, terwijl er van enige overbelasting van je rug helemaal geen sprake was. De gebruikelijke remedies – warmte, rust, pijnstillers – bieden geen verlichting.
Wat het is: Als het niet gekoppeld is aan hardlopen of een andere belastende beweging, kan de plotselinge ernstige pijn in de rug een aneurysma betekenen, een lokale verwijding van een slagader. Bijzonder zorgwekkend is het abdominaal aneurysma, een gevaarlijke verzwakking van de aorta net boven de nieren. Als die barst, kun je binnen enkele minuten sterven. Een minder bedreigende oorzaak van de pijn kan een niersteen zijn. Deze zorgt voor ondraaglijke pijn.
Hoe dit te verhelpen: Zodra de afmetingen van het aneurysma zijn bepaald, via een CT-scan, zal het worden behandeld met bloeddrukmedicatie of een operatie.

3 / 7
Aanhoudende pijn in voet of scheenbeen
Hoe het voelt: Een zeurende pijn in de bovenkant van je voet of de voorzijde van je scheenbeen, dat erger wordt als je beweegt, maar in rust ook aanwezig is. De pijn reageert niet op ibuprofen of paracetamol.
Wat het is: Waarschijnlijk een stressfractuur. Na een inspanning repareren botten zichzelf, net als alle andere weefsels in het lichaam. Als je zo hard traint dat het bot geen kans krijgt om zichzelf te genezen, kun je een stressfractuur ontwikkelen. Uiteindelijk kan het bot daardoor permanent verzwakt raken.
Hoe dit te verhelpen: Je moet stoppen met alle training totdat de scheurtjes genezen zijn. In het ergste geval is een paar weken in het gips nodig.

4 / 7
Scherpe pijn in de buik
Hoe het voelt: Alle metaforen zijn van toepassing – een mes in de darm, een kogel in de buik, een speer in de maag – maar deze aanval komt van binnenuit.
Wat het is: Aangezien de buikholte is volgestouwd met allerlei organen, kan de pijn verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ontsteking van de blindedarm, de alvleesklier of de galblaas. In alle drie gevallen is de oorzaak hetzelfde: het orgaan is verstopt geraakt wat resulteert in een pijnlijke en potentieel fatale infectie.
Hoe dit te verhelpen: Bij pijn rechtsonder in je buik is het waarschijnlijk een blindedarmontsteking. De blindedarm kan operatief worden verwijderd. Pijn in je bovenbuik wijst meestal op een ontstoken galblaas (vaarwel, galblaas). Als het pijn doet onder je borstbeen, is de alvleesklier (pancreas) waarschijnlijk de boosdoener. Die kan meestal blijven zitten.

5 / 7
Voorbijgaande pijn op de borst
Hoe het voelt: Een zware pijn die plotseling opkomt en dan weer net zo snel verdwijnt. Voor de rest voel je je prima.
Wat het is: Het kan indigestie zijn, een oprisping na een copieuze maaltijd. Of een hartaanval! Zelfs als de pijn van zeer korte duur is, kan het een teken zijn van iets ernstigs. Hoe ernstig? Een bloedstolsel kan in een vernauwd gedeelte van een kransslagader hebben gezeten en zo de toevoer van bloed naar een deel van je hart volledig hebben afgesneden. Je hebt geen tijd te verliezen. ‘Even aanzien’ is geen optie. Vijftig procent van de sterfgevallen door hartinfarcten komen voor binnen drie tot vier uur na de eerste symptomen.
Hoe dit te verhelpen: Een bloedonderzoek brengt de signalen van beschadigd hartweefsel in kaart. De behandeling bestaat uit dotteren of een bypass.

6 / 7
Pijn met zwelling aan je onderbeen
Hoe het voelt: Één van je kuiten doet enorm pijn, is opgezwollen en gevoelig bij aanraking. Het kan zelfs warm voelen, alsof het van binnenuit langzaam wordt geroosterd.
Wat het is: Misschien is er sprake van een zogenoemde diep-veneuze trombose, die optreedt als het bloed een stolsel in een van de aders in je onderbenen vormt. Voor je het weet is dat stolsel groot genoeg om een ader te blokkeren en je kuit op te zadelen met zwelling en pijn. Helaas is het eerste dat je waarschijnlijk wilt doen – over je been wrijven – ook het slechtste. Hierdoor kan een stukje stolsel losraken en uiteindelijk een bloedvat in bijvoorbeeld de longen verstoppen. Met een longembolie tot gevolg.
Hoe dit te verhelpen: Artsen zullen proberen het stolsel in de benen met medicatie op te lossen, of kwetsbare aderen voorzien van filters om een losgeraakt stolsel tegen te houden voordat het fataal wordt.

7 / 7
Pijn bij het plassen
Hoe het voelt: Even heerlijk plassen is uitgegroeid tot een pijnlijke exercitie en je urine heeft een roestige tint.
Wat het is: In het ergste geval heb je blaaskanker. De pijn en het bloed in de urine zijn symptomen van deze op drie na meest voorkomende kanker bij mannen. Ontdek/krijg je de aandoening vroeg, dan heb je 90 procent kans op herstel. Blaasontstekingen geven dezelfde symptomen maar zijn gemakkelijker te genezen.
Hoe dit te verhelpen: Het onderzoek kan bestaan uit een analyse van de urine, mogelijk gevolgd door een invasief onderzoek van de blaas. Als je een tumor hebt, wordt het behandeld met een operatie, bestraling of chemotherapie.

Bron: Runnersweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.